İkindi namazı nasıl kılınır, video anlatımı ile farzı, sünneti kaç rekattır?

İkindi namazı kaç rekattır?

İkindi namazı kılınışı; 4 rekat sünnet, 4 rekat farz olmak üzere toplam 8 rekattır. Sünneti önce kılınır. İkindi namazı kaç rekattır: farz ve sünnetle birlikte 8 rekattır.

İkindi namazı nasıl kılınır?

İkindi namazı kılınmaya başlanmadan önce abdest alırız, temiz bir yerde kıbleye yöneliriz, varsa seccade sereriz. İftitah Tekbiri ile namaza başlarız, kıyamda durur ve kıraat yaparak ayetler okuruz. Rükûya gider, secdeler yaparız ve ardından tahiyyata otururuz. Selamlar vererek namazı tamamlarız.

İkindi namazının kılınışı video ile anlatım

İkindi namazı nasıl kılınır? Video (Erkek 3D Animasyon)

Diyanet'e göre İkindi namazını kılmak için bunların hangi sırayla ne kadar yapıldığını öğrenmek için hemen başlayalım.

İkindi namazının sünneti

İkindi namazının farzı

İkindi namazının dört rekat sünneti kılınış tablosu

Namaz Bilgi Kartları: İkindi namazının sünnetinin kaç rekat olduğunu ve nasıl kılındığını gösterir

İkindi namazının dört rekat farzı kılınış tablosu

Namaz Bilgi Kartları: İkindi namazının farzının kaç rekat olduğunu ve nasıl kılındığını gösterir

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Yatsı namazında hangi sureleri okurdu?

"Her gün belli sûreleri okumak mekruhtur. Ancak işinin çokluğundan bunu yapıyorsa, o takdirde kerahet kalkar. Ama şu namazda şu ve şu sûrelerin, bu namazda şu ve şu sûrenin okunması vâcibdir, diye bir kanaat taşıyan kimsenin, her gün belirli sûreleri okuması kesinlikle mekruh sayılmıştır. Çünkü böyle bir vücub ne rivayet, ne ictihad yoluyla sabit olmuştur. " (Et-Tahavî - El-İsbicabi / Alaaddin Ali.)

Hz.Peygamber (S.A.V), ikindi namazının farzının ilk iki rekatında genellikle müstakil sureler okur ve bu sureler tahminen 15 ayet veya biraz fazlası olurdu.

  1. Buruc Suresi (22 ayet)
  2. Taarık Suresi (17 ayet)
  3. A'la Suresi (19 ayet)
  4. Gaşiye Suresi (28 ayet)

İkindi namazının kazası nasıl kılınır?

Namazı kasıt olmaksızın uyuya kaldığı, unuttuğu veya gafleti veya başka bir sebeple kılamazsa müslüman, bu namazı hatırlayınca kaza eder. Konu ile ilgili hadisler şöyledir: “Bir kimse namazı unutur veya uyuyup kalır (zamanında kılamazsa) bunun kefareti o namazı hatırladığı zaman kılmaktır.” (Müslim, “Mesâcid”, 315),

Düşman korkusu veya unutma veya uyuyup kalma gibi meşru bir mazeret olmaksızın terk edilen namazların kazası ile ilgili herhangi bir ayet ve hadis bulunmamaktadır.

İkindi namazı kaza edilirken sadece dört rekât farzı kaza edilir.

Yolculukta iken namazı kazaya kalan kişi, evine döndükten sonra da olsa, dört rekâtlı olan farzları iki rekât olarak kaza eder. Mukim iken namazı kazaya kalan kişi de, yolculukta kaza edecek ise bu namazı tam olarak kaza eder.

Yolculuk halinde (Seferi) İkindi namazı nasıl kılınır?

İnsanlar; eğitim-öğretim, iş, ticaret, gezip görme, ziyaret ve benzeri amaçlarla başka beldelere, şehirlere ve ülkelere giderler. Yolculuğa çıkan kimseye, “misafir” denir.

Dînen misafir sayılan kimseler; bu niteliği taşıdıkları sürece; Dört rekâtlı farz namazlardan olan İkindi namazını iki rekât olarak kılarlar. Hanefîlere göre bu namazların iki rekât olarak kılınması, farzdır (azimet), İmam Şafiî’ye göre ruhsattır, dilerse dört rekât kılabilir, ancak iki kılması daha faziletlidir.

İkindi Namazının vakti ne zamandır?

indi namazının vakti, -fey-i zevâl hariç- her şeyin gölgesi bir misli olması ile başlayıp güneşin batmasına kadar devam eden süredir. Bu vakte asr-ı evvel denir.

Ebu Hanife’ye göre -fey-i zevâl hariç- her şeyin gölge uzunluğu, kendi uzunluğunun iki katı olmasından itibaren başlar, güneşin batmasına kadar devam eder. Bu vakte asr-ı sânî denir.

Peygamberimiz (s.a.s.)’in; “Kim güneş batmadan önce ikindi namazının bir rekâtına yetişirse ikindi (vakti)ne yetişmiş olur” (Müslim, Mesâcid, 163-165) anlamındaki hadisi, ikindi namazının son vaktini belirlemektedir.

İkindinin son vakti, güneşin batmasına kadar devam etmekle birlikte, Peygamberimiz (s.a.s.) ikindiyi güneşin kırmızılaşmasına kadar geciktirmiştir (Müslim, Mesâcid, 178). Son vakte kadar geciktirdiğine dair bir rivayet yoktur.

Sahabe ikindi namazını kılmakta acele eder, geciktirmeyi mekruh sayarlardı (bk. Tirmizî, Salât, 120).

Sistemli Evden Eve Taşımacılık

Vaktin Çağrısı

Wholesale B2B Marketplaces

Ramazan Bayramı

  • Namaz nasıl kılınır?